“Βοήθεια”, “Κάποιος να κάνει κάτι”, “Μπορεί κάποιος να το βοηθήσει;”, “Κάποιος για αυτό το γατάκι;”
Ποιός να είναι αυτός ο “κάποιος” άραγε που σώζει γατάκια και πώς μπορούμε να τον βρούμε; Δυστυχώς αυτός ο κάποιος που σώζει γατάκια και σκυλάκια από τον δρόμο δεν έχει τηλέφωνο, δεν έχει διεύθυνση, δεν έχει όνομα και δεν βρίσκεται πουθενά. Δεν υπάρχει και ταυτόχρονα υπάρχει παντού. Η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου καλώς ή κακώς δεν υπάρχει τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης για ζώα σε ανάγκη. Τα κινητά τηλέφωνα που βρίσκουμε κάνοντας αναζήτηση στο διαδίκτυο ή απευθυνόμενοι στον δήμο τής περιοχής μας, είναι τηλέφωνα εθελοντών, και εθελοντές είναι οι άνθρωποι που κάποτε, κάπου δεν προσπέρασαν ένα γατάκι στον δρόμο, δεν φώναξαν “κάποιον” άλλον να το μαζέψει, αλλά το μάζεψαν οι ίδιοι. Το μάζεψαν χωρίς να είναι υποχρεωμένοι, και ανταμοίφθηκαν με κάτι πολύ πιο πολύτιμο από χρήματα.
Αυτός ο “κάποιος” λοιπόν είναι η κυρία της διπλανής πόρτας, είναι ένας φοιτητής, μια μαμά, ένας μπαμπάς – δυνητικά είμαστε όλοι εμείς, όλοι εσείς. Αν περιμένουμε από “κάποιον” να κάνει κάτι, μπορεί να είναι πολύ αργά. Πρώτη μας κίνηση όταν βρούμε ένα ζώο σε ανάγκη είναι να το πάρουμε από εκεί. Όλα τα άλλα θα τα βρούμε στην πορεία, αλήθεια.
Ένα από αυτά τα γατάκια ήταν και ο Αχινός. Βρέθηκε όταν ήταν μια σταλιά μωρό, στην κατάσταση που βλέπετε. Μία εβδομάδα μετά αποφασίσαμε να “χρησιμοποιήσουμε” τον Αχινό ως πρωταγωνιστή τού βίντεο, με την ελπίδα ότι η ιστορία του θα βοηθήσει και άλλα γατάκια σαν αυτόν στο μέλλον – και θα υπάρξουν πολλά σαν αυτόν, δυστυχώς.
Ο Αχινός λοιπόν θα ήθελε να σας παρακαλέσει, την επόμενη φορά που θα βρείτε ένα γατάκι σαν αυτόν στον δρόμο, να μην το προσπεράσετε. Αν δεν σας αρέσει η εικόνα των αδιάφορων περαστικών στο βίντεο, αν την ώρα που τον βλέπετε να ψάχνει απελπισμένος για βοήθεια εύχεστε “κάποιος” να το μαζέψει, σκεφτείτε πως την επόμενη φορά, αυτός ο κάποιος μπορεί να είστε εσείς.
Ο Αχινός έχει ήδη υιοθετηθεί. Μπορείτε να δείτε τα γατάκια και τις γάτες μας που ψάχνουν σπίτι εδώ.
🙂